Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τζον Χριστοφόρου - Έκθεση Ζωγραφικής


Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Τζον Χριστοφόρου παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο. 

Τα δεκατέσσερα έργα που εμφανίζονται στην παρούσα έκθεση καλύπτουν μια περίοδο πενήντα ετών και είναι αντιπροσωπευτικά της καριέρας του καλλιτέχνη.

Πότε
Τετάρτη 02/03/2011 - Σάββατο 12/03/2011

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή: 16:30 - 19:30
Σάββατο: 10:00 - 13:00

Που 
Alpha Gallery
Λεωφόρος Μακαρίου & Παπανικολή 3
Λευκωσία

Τιμή
Δωρεάν - Ελεύθερη είσοδος

Περισσότερες Πληροφορίες

http://www.art.com.cy/




Ο Τζον Χριστοφόρου γεννήθηκε το 1921 στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς που κατάγονταν από τη Σμύρνη. Ο παππούς από την πλευρά της μητέρας του ήταν γλύπτης. Μέσα από μια περιπετειώδη πορεία, κατά την οποία χάνει και τους δύο γονείς του, φθάνει το 1930 στην Αθήνα.
Το 1935 ένας γείτονας που αναγνωρίζει την έφεσή του στο σχέδιο, αναλαμβάνει τα έξοδα των σπουδών του στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου φοιτά για μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα θα υποστεί την επιρροή της ελληνικής και ιδίως της βυζαντινής τέχνης.

To 1938 φεύγει για το Λονδίνο, όπου και εγκαθίσταται. Το 1946 ανακαλύπτει τη μοντέρνα τέχνη και έκτοτε αφιερώνει τη ζωή του στη ζωγραφική. Το 1951 ζει για ένα χρόνο στο Παρίσι, ανακαλύπτοντας τα μεγάλα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια αυτής της απόλυτα μοναχικής περιόδου, καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των έργων από την εποχή της "μαθητείας". Τον επόμενο χρόνο και πάλι στο Λονδίνο, στη λαϊκή συνοικία Shepherds Bush, όπου αρχίζει μια περίοδος πυρετώδους και έντονης δουλειάς. Μέσα από την αναπαράσταση, η οποία είναι παρούσα από την αρχή στη ζωγραφική του, το έργο του αντιτίθεται στις τάσεις της εποχής.

Το 1956 εγκαθίσταται στο Παρίσι μαζί με τη Ρουθ, σύντροφο της ζωής του μέχρι σήμερα. Από τότε μέχρι σήμερα ο Τζον Χριστοφόρου ζωγραφίζει αδιάλλειπτα και παρουσιάζει τη δουλειά του σε γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης. Τιμάται στο Λονδίνο το 1965 με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης.
Το 1984, η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, ενώ η Εθνική Πινακοθήκη αποκτά ένα έργο του. Το 1993 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις La Difference μία σημαντική μονογραφία, που διατρέχει τριάντα χρόνια δημιουργίας του καλλιτέχνη. Έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου