Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Έκθεση Γλυπτικής - Ένας Μεταβαλλόμενος Κόσμος ΙΙ - Φώτος Δημητρίου


Η Γκαλερί Αποκάλυψη σας προσκαλεί στην έκθεση γλυπτικής του Φώτου Δημητρίου με τίτλο “Ένας Μεταβαλλόμενος Κόσμος ΙΙ”

Ο καλλιτέχνης συνεπής πάντοτε προς την καλλιτεχνική του πορεία και τυπικός έναντι των φιλότεχνων παραθέτει την νέα του συλλογή μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας.

Η γλυπτική του Φώτου αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο τομέα της γλυπτικής κεραμικής. Είναι μια καθαρά προσωπική δουλειά που δεν μοιάζει και δεν ακολουθεί συγκεκριμένη σχολή. Με σύνεργα του τον πηλό και το γυαλί πλάθει γλυπτά με επιρροές καθαρά από την κυπριακή φύση, το χρώμα της μεσογείου και της θάλασσας.

Την έκθεση γλυπτικής με τίτλο «ένας μεταβαλλόμενος κόσμος ΙΙ» εγκαινιάζει η σύζυγος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Έλση Χριστόφια.

Πότε
01/02/2011 - 15/02/2011

Εγκαίνια: 01/02/2011 ώρα 19:30

Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινά: 10:30 - 13:00 & 17:00 - 20:00
Σάββατο: 10:30 - 13:00

Που
Γκαλερύ Αποκάλυψη
Χυτρών 30
Μέγαρο Τοφάρκο
Λευκωσία

Τιμή
Δωρεάν - Ελεύθερη είσοδος

Περισσότερες Πληροφορίες

http://www.apocalypse-gallery.com.cy



Η εικαστική πράξη του Φώτου Δημητρίου κινείται σε δύο παραμέτρους που αποτελούνται αφ’ ενός μεν από γλυπτά συναρμολογούμενων συνθέσεων με στοιχεία αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά. Αφετέρου πλάθει και δημιουργεί ρεαλιστικά όντα και ανθρώπους μέσα από το δικό του διεισδυτικό μάτι.
Πλατιές γεωμετρικές φόρμες πολύ ελάχιστα επεξεργασμένες με το χρώμα και την υφή του χώματος και της γης συνθέτουν τις πολύπλοκες στήλες με κορυφές από γυαλιά ή άλλα γλυπτά. Οι συνθέσεις αυτές έχουν μια κονστρουβιστική δομή και μεταμορφώνονται εύκολα αλλάζοντας όψη ανάλογα με το στήσιμο.

Η ενότητα με τα φανταστικά όντα που δημιουργεί ο Δημητρίου άλλοτε ανθρωπόμορφα πουλιά και άλλοτε αλλόκοτα τέρατα, αυτή τη φορά την θέση τους πήραν γιγαντιαίοι σκαντζόχοιροι και αχινοί με γυάλινα αγκάθια στη πλάτη τους. Υπερμεγέθεις μελισσούλες συμπληρώνουν την συλλογή των όντων της επινόησης.

Διάχυτη στα έργα της ενότητος αυτής αλλά και γενικότερα η αίσθηση του χιούμορ και της διακωμώδησης καταστάσεων και ανθρώπων της σημερινής κοινωνίας.

Μια ομπρέλα που αποτέλεσε το πιο αγαπητό αντικείμενο για ένα «τύπο» της γειτονιάς δίδει στον

καλλιτέχνη την έμπνευση για μια σειρά από εξαίρετης ποιότητος και ενδιαφέροντος έργα με ακροβατικές κινήσεις και ομπρέλες. Τα έργα αυτά φαίνονται ανάλαφρα με έντονο το στοιχείο της ισορροπίας. Ακροβατικά θα έλεγε κάποιος θεατής όμως ο ίδιος ο δημιουργός λέει ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται, απλά περιγράφει την ανθρώπινη καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της ζωής από τα δεδομένα που δημιουργούνται μέρα με τη μέρα.

Σ’ όλες σχεδόν τις ενότητες που παρουσιάζει ο δημιουργός πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το χειροποίητο γυαλί το υλικό που αποτέλεσε το κυριότερο στοιχείο στη δουλειά του γλύπτη. Τον απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια πειραματίζεται μ’ αυτό, γνωρίζει δε όλες τις διαδικασίες και τις τεχνικές διαχείρισης και χρήσης του. Ίσως ο Δημητρίου είναι από τους λίγους γλύπτες που συνδυάζει τον πηλό με το γυαλί.

Αν και σε πολλά από τα έργα του η χρήση του γίνεται με πολλή φειδώ εν τούτοις αποτελεί το καταλυτικό στοιχείο για την διεκπεραίωση του έργου.

Μια σειρά από γλυπτά καμωμένα με σύρμα σε ανθρώπινο μέγεθος αποτελούν τέλος μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση σε διάταξη με καθίσματα. Μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ένα νέο στοιχείο στην δουλειά του Φώτου δηλαδή η ολοκληρωτική χρήση συρμάτων σε απουσία του πηλού και των γυαλιών. Όπως και το συνολικό έργο του κύπριου καλλιτέχνη έτσι και η ενότητα αυτή προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επινοητικότητα και την ευρηματική θεματική.

Ο Φώτος Δημητρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών Εφαρμοσμένης Τέχνης στην Πράγα, παίρνοντας τον τίτλο του Ακαδημαϊκού γλύπτη (1976 – 1983). Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών του, παίρνει το πρώτο βραβείο στον κλάδο του. Το 1995 βραβεύτηκε στην πανελλήνια έκθεση κεραμικών με τρίτο βραβείο. Το 1999 παίρνει έπαθλο στην ίδια έκθεση και το 2000 επιλέγεται για συμμετοχή στη διεθνή Bienalle κεραμικής Καϊρου. Το 2001 συμμετέχει στην Bienalle design Σαιν Τετιεν Γαλλίας. Πρόσφατα έχει φιλοτεχνήσει τα αργυρά αγαλματίδια για το Θ.Ο.Κ. με τα οποία βραβεύτηκαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Τα έργα του έχουν εκθέτει στη Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία, Αίγυπτο και φυσικά στην Κύπρο. Το έργου του Δημητρίου έχει βραβευτεί το 1994 στην Hellenic exhibition κεραμικών και το 1999 στην ίδια έκθεση, πήρε το πρώτο βραβείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου