Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μαρíα Τριλλίδου - Terra Incognita


Σχοινοβατώντας ανάμεσα σε αίνιγμα και τη φώτιση, τα σχέδια της Μαρίας Τριλλίδου μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο άγνωστων εδαφών. 

Μαγευτικοί οικότοποι και μυστηριώδη πλάσματα τοποθετούνται στο χαρτί με μικτές τεχνικές, σχεδόν σαν χαρτογραφία, όπου η «Terra Incognita», η άγνωστη γη, αποτελεί μεταφορά της επέκτασης του Εαυτού, που όσο προσπαθούμε να προσδιορίσουμε με ορθολογιστικό τρόπο, τόσο μας διαφεύγει.

Μακρόκοσμος και μικρόκοσμος ταυτόχρονα, το έργο της Μαρíας Τριλλίδου δημιουργεί το δικό του περίπλοκο σύμπαν, προχωρώντας από το προσωπικό όραμα στο Παν-όραμα, το οποίο κηρύττει ιερό.

Η «Terra Incognita» (Άγνωστη Γη) είναι για τη ζωγράφο το πέρασμα προς την εκτεταμένη διάσταση του Είναι σ'αυτή που φθάνουν όσοι από μας τολμούν να περάσουν τις πύλες, να ανέβουν τα σκαλιά, να μπούν στα κάστρα με τους δράκους, να πλοηγηθούν στα επικίνδυνα νερά και να φτάσουν στη χώρα όπου ο χρόνος και ο χώρος δεν είναι ούτε ομοιογενής ούτε συνεχής.Να φθάσουν στο ασαφές σύνορο ανάμεσα στο Χάος και τον Κόσμο.

Πότε
Παρασκευή 11/02/2011 - Σάββατο 12-03/2011

Ώρες Λειτουργίας
Καθημερινές: 10:00 - 13:00 και 16:00 - 20:00
Δευτέρα 17:00 - 20:00
Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 13:00 και   17:00 - 20:00
Σάββατο 11:00 - 13:00
(Πέμπτη πρωί το Κέντρο είναι κλειστό).

Που
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος
Οδός Κρήτης 11ΔΖ
Λευκωσία

Τιμή
Δωρεάν - Ελεύθερη είσοδος

Περισσότερες Πληροφορίες

http://www.diatopos.com/maria_trillidou.html 



Τα ανεξερεύνητα κομμάτια του... Εαυτού αψηφούν τους ορισμούς, σαν τα «ανεξερεύνητα νερά» αχαρτογράφητων περιοχών που η φαντασία θέλει να κατοικούνται από δράκοντες, τέρατα, παράξενα ή ακόμη κι εξωγήινα όντα, άρα επικίνδυνα και άπιαστα σε σχέση με την περιορισμένη αίσθηση του ποιοι είμαστε εμείς.
Μυθολογικά φορτισμένο, το έργο της Μαρíας Τριλλίδου προσφέρει ένα όραμα που υπερβαίνει αυτούς τους κατακερματισμούς και συγχωνεύει τους ορίζοντες ανάμεσα σε γνωστές και άγνωστες περιοχές, προτείνοντας ανοικτά κανάλια από τη μία διάσταση στην άλλη, που επιτρέπουν την ενοποίηση των πεδίων.
Η ζεν αισθητική προσδίδει στο έργο μια αίσθηση στοχαστικού συγκερασμού, μια ιερότητα του χώρου και ένα βαθύ πόθο κατοίκησης σ’ έναν κόσμο θεϊκό. Κάποια από τα απεικονιζόμενα εδάφη αποπνέουν την αίσθηση της ιερότητας, σαν χώροι λατρείας, ναοί και ιερά για μυήσεις και τελετουργίες, «χώροι ενδιάμεσοι» μεταξύ γης και ουρανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου